A 3. forduló feladatai

I. Szövegelő automata

Egy automata szavakkal, betűsorokkal végez műveleteket. Az alábbi utasítások mindegyikének eredménye egy újabb betűsorozat (szó):

Utasítás Tevékenység
ELÉ betű, szó:
a megadott betűt beszúrja a megadott szó elejére; Pl. az ELÉ a, kar művelet eredménye az akar szó lesz
MÖGÉ betű, szó: a megadott betűt beszúrja a megadott szó végére; Pl. a MÖGÉ d, kar művelet eredménye a kard szó lesz
KÖZÉ betű, szó:

a megadott betűt a szó közepére szúrja; ha a szó páratlan számú betűből áll, akkor a betűt az eddigi középső betű mögé szúrja;

Pl. a KÖZÉ l, hajítvelet eredménye: hajlít.

ELHAGY  szó, n:

kitörli a szó n. sorszámú betűjét. Pl. az ELHAGY pajta, 3 művelet eredménye a pata szó lesz

 Az automata a műveletek eredményét felhasználhatja újabb műveletekben. Ilyenkor a matematikában is használatos zárójelezéssel jelöljük, hogy melyik műveletet kell előbb elvégezni.
Pl. az ELÉi, (MÖGÉa, nd) utasítássor eredménye az inda szó lesz.

Feladatok (6 pont)

1. feladat

  Add meg a következő utasítássor eredményét!
  ELHAGY (ELÉ p, (KÖZÉ d, (ELHAGY (MÖGÉ c, (ELÉ á, (ELÉ r, emu))), 4))), 4

2. feladat

  Mit írjunk az egyes kérdőjelek helyére, hogy az alábbi utasítássor eredménye a málna szó legyen?
  ELÉ ?, (ELHAGY (ELÉ ?, (ELHAGY (KÖZÉ ?, alma), 4)), ?)

II. SMALLBASIC NYELVŰ PROGRAMOZÁS

A feladatok megoldása előtt tanulmányozd át az új SmallBasic olvasmányokat, és a feladatokat a SmallBasic programozási környezetben oldd meg! A feladatmegoldás során törekedj arra, hogy amikor bekér a program valamilyen adatot, vagy kiír valamit, akkor a számítógép előtt ülő személynek derüljön ki, hogy mit kér tőle a program, vagy éppen mi az az adat, amit kiír számára! Ügyelj arra is, hogy a megoldásodban ne legyenek felesleg utasítások! Minden programot a feladat neve mögött található néven ments el! Az sb kiterjesztésű fájlokat kell megoldásként beküldeni! A két SmallBasic olvasmányt letölteni innen és innen, vagy a feladatok végén elhelyezett linkekre kattintva lehet.

FELADATOK (12 PONT)

Peti kerékpárversenyre készül. Egy 400m kerületű körpályán gyakorol.


1. feladat
  Az egyik edzésen az első kör megtétele után 5 körön keresztül mindig 10%-kal emelte a sebességét, de egy-egy körön belül egyenletes sebességgel kerékpározott. Írj programot, amely bekéri Peti kezdősebességét, majd kiírja, hogy az egyes körökön belül mennyi volt a sebessége, továbbá kiszámolja, hogy mennyi volt az átlagsebessége a 6 kör alatt! Az átlagsebességnek a lefelé kerekített egész részét írd ki! (korido

2. feladat   Egy másik edzésen Peti 5 km-t próbál megtenni a lehető legrövidebb idő alatt. Ezt úgy próbálja elérni, hogy 30 másodpercenként 1m/s-mal növeli a sebességét. Írj programot, amely beolvassa a kezdősebességet, majd kiszámítja, hogy hány másodperc kell Petinek az 5 km megtételéhez. Az időt másodperc pontossággal kell meghatározni. Írasd ki azt is, hogy a kiszámított idő alatt pontosan hány métert tesz meg Peti. (mivel másodperc pontossággal mérjük az időt, ezért lehet, hogy néhány méterrel többet tesz meg 5000m-nél) (5km

Segédanyagok a feladatok megoldásához: 
 redflagSmall Basic olvasmány III.
redflagSmall Basic olvasmány IV.

III. Táblázatkezelés

A korábbi évekhez hasonlóan a harmadik forduló táblázatkezelés feladatában ugyanazzal a témával foglalkozunk, mint az előző fordulóban. Ezúttal a 2017-es úszó Európa-bajnokságról kell egy táblázatot készíteni!

Feladat (7 pont)

A dokumentum tartalmazza a költségvetési adatokat a minta szerint. Készítsd el a statisztikát és mondd meg, hogy ha Angyalföld lakossága viselné a költségeket, akkor mennyibe kerülne nekik ez a beruházás fejenként!

A mintán sötétkék háttérrel jelzett cellák értékeit neked kell kiszámolni – ebben az esetben a minta szerepe az, hogy ellenőrizhesd az eredményedet és lásd rajta az esetleges formázást. A cellák hátterét te is állítsd be sötétékék színűre ezekben a cellákban, míg a többi cella háttere legyen világoskék! A világoskék cellák tartalmát gépeld be. Figyelj a helyesírásra!

  • A táblázat címe legyen: „A 2017-es úszó EB megrendezésének költségvetése”.
  • A statisztika részben számold ki, hogy mennyibe kerül összesen a beruházás (Nettó összes), majd határozd meg az ÁFA értékeket (ÁFA (milliárd Ft)) olyan módon, hogy használod a táblázatban megjelenített ÁFA százaléklábat (25%). Törekedj arra, hogy a képlet másolható legyen, és ha az ÁFA mértéke változik, azaz új adatokra van szükség, akkor ezt csak egy helyen, a százalékláb átírásával kelljen a táblázatban jelölni! A részösszegek ÁFA értékeit add össze, ez lesz az egész beruházás ÁFÁ-ja (ÁFA összes). A bruttó összeget úgy kapod meg, hogy a nettó összeghez hozzáadod ezt az összesített ÁFA értéket (Bruttó összes).
  • Az ÁFA nélküli részösszegekből függvény segítségével válaszd ki a legkisebbet (Legkisebb tétel) és a legnagyobbat (Legnagyobb tétel)! 
  • Miután megjelenítetted Angyalföld lakosainak számát, határozd meg a bruttó összeg felhasználásával, hogy ha Angyalföld lakossága viselné a költségeket, akkor mennyibe kerülne nekik ez a beruházás fejenként.
  • A táblázatot formázd a minta szerint. A mintát a feladat alatt találod. A munkád végén jelenítsd meg az adatok forrásait. Figyelj a kapcsos zárójelre és az egy főre jutó Ft összeg mértékegység megjelenítésére! 

A táblázat elkészítésénél próbálj meg függvényekkel és hivatkozásokkal dolgozni! Többet ér, ha önállóan dolgozol, mert az mutatja meg igazán, hogy hol tartasz a táblázatkezelő program használatában.

A fájl neve csaladnev_keresztnev_uszo_EB legyen, ahol a saját családneved és keresztneved jelenítsd meg!
Minta a feladathoz:

 uszoEB

redflag A feladatsor innen pdf formátumban is letölthető!

HATÁRIDŐ

 A feladatok beadásának (feladásának) határideje a felvételikre tekintettel 2016. február 14. (vasárnap) Ne feledd! Csak az  Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.  címre küldött elektronikus levélben fogadunk el megoldást! A beküldendő fájlokat zip formátumban tömörítve csatold a levélhez! 
Ha bármilyen kérdésed van a versennyel kapcsolatban, beleértve a technikai segítség kérését is, írd meg a verseny e-mail címére:  Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Jó munkát!
Informatika Munkaközösség