A 2. forduló feladatai

I. KŐRAKÁSOK

Ebben a feladatban az előző fordulóban bemutatott kőhordó robot számára kell újabb programokat írni. Emlékeztetőül bemutatjuk, hogy milyen utasítsokkal vezérelhető a robot.

A négyzetrácsos táblán lerakott kövek elrendezését a robot az alább felsorolt utasítások segítségével tudja módosítani. A nyíl mutatja, hogy indulás előtt merre néz a robot.

Kep 1

 

ELŐRE

Előre halad 1 mezőt.
JOBBRA 90 fokkal jobbra fordul. Eközben nem változtatja meg a helyét.
BALRA

90 fokkal balra fordul. A helyét nem változtatja meg.

FELVESZ

Ha nem üres a mező, amelyen áll, akkor felvesz róla egy követ (ha a mező üres, nem történik semmi). A robot tetszőleges számú követ tarthat egyszerre. 

LETESZ Ha van nála, akkor lerak egy kavicsot a mezőre, amelyen éppen áll.
ISMÉTLÉS n (utasítások) n-szer végrehajtja a zárójelek között lévő utasításokat. Például az ISMÉTLÉS 10 (FELVESZ LETESZ) utasítás hatására 10-szer emel fel és rak le egy követ.

 

A program indulásakor a robot a tábla bal alsó sarkában áll, észak felé (felfelé) néz, és nincs kavics nála. A program végrehajtása során a robot nem léphet le a tábláról.
Az utasításokat soronként hajtja végre, de ami egy sorban van, azokon balról jobbra halad végig!

 

Feladatok (7 pont)

I/1. feladat

A feladat az ábrán látható kövek elhordása úgy, hogy a felső két sor minden mezőjére jusson egy. Írj programot a robot számára a munka elvégzésére! Ahol célszerű, ott a megoldáshoz használd az ISMÉTLÉS utasítást! Megoldásod annál értékesebb, minél kevesebb utasítást használsz.

Kep 2 

I/2. feladat

Az alábbi program végrehajtása során a robot a táblán lévő összes követ megmozgatta. A FELVESZ utasítás végrehajtásakor mindig volt kő az adott mezőn. Rajzold le a tábla kiinduló állapotát és végállapotát!

FELVESZ

ISMÉTLÉS 2 (ELŐRE FELVESZ JOBBRA ELŐRE BALRA LETESZ)

JOBBRA

ELŐRE

LETESZ

Kiinduló állapot:

 Kep 3 2

 

II. SMALLBASIC NYELVŰ PROGRAMOZÁS

Ez a feladatcsoport a számítógép programozásával foglalkozik. A programozáshoz a verseny alatt a SmallBasic programozási nyelvet használjuk. Tudjuk, hogy a diákok többsége nem ismeri ezt a nyelvet, ezért többféle segítséget is adunk a feladatok megoldásához. Annak, aki most kapcsolódik a versenybe, meg kell nézni az 1. forduló feladatai között a SmallBasic feladatrész elején szereplő információkat. Aki az első forduló feladatait megoldotta, annak elegendő csak a következő Small Basic olvasmányt letölteni innen,vagy a feladatok végén elhelyezett linkre kattintva.

A feladatok megoldása előtt tanulmányozd át az új SmallBasic olvasmányt, és a feladatokat a SmallBasic programozási környezetben oldd meg! A feladatmegoldás során törekedj arra, hogy amikor bekér a program valamilyen adatot, vagy kiír valamit, akkor a számítógép előtt ülő személynek derüljön ki, hogy mit kér tőle a program, vagy éppen mi az az adat, amit kiír számára! Ügyelj arra is, hogy a megoldásodban ne legyenek felesleg utasítások! Minden programot a feladat neve mögött található néven ments el! Az sb kiterjesztésű fájlokat kell megoldásként beküldeni!

FELADATOK (12 PONT)

II/1. feladat 

A boltokban év végén gyakoriak az akciók. Az egyik üzlet olyan kedvezményt ad, hogy minden 1000 Ft feletti vásárlás esetén a számlaösszeg utolsó 3 számjegye helyére nulla kerül. Aki pl. 1670 Ft-ot fizetne, annak csak 1000 Ft-ot kell kifizetnie, de akinél a vásárlás értéke 860 Ft, az nem kap kedvezményt. Írj programot, amely bekéri a vásárlás értékét, majd kiírja a fizetendő összeget! (akcio)

II/2. feladat

Írj programot, amely egymás után bekéri december hónap két napjának sorszámát, majd megállapítja, hogy melyik időpont van közelebb a Mikuláshoz! A program a megoldást ebben a formában írja ki:
                       „A Mikuláshoz közelebbi dátum: december 11.”

Ha azonos távolságra vannak a dátumok december 6-tól, akkor az elsőként megadott időpontot írja ki a program! (mikulas)

II/3. feladat

Írj programot, amely egy 1 és 1000 közötti egész számról eldönti, hogy hány számjegyű. A megoldást a program írja a képernyőre! (jegyek).

III. BEMUTATÓKÉSZÍTÉS

FELADAT (6 PONT)

Az iskolában előadást kell tartanod az úszó VB helyszíneiről. Ehhez segítségként készíts bemutatót. Munkádhoz felhasználhatod az első fordulóban gyűjtött és rendszerezett információkat, adatokat.
A bemutató 5+1 diából álljon.
A címdia tartalmazza a következőket:

 • a „Az úszó világbajnokság helyszínei 2017, BUDAPEST, BALATONFÜRED” címet középre rendezve, 3 sorba tördelve;
 • a háttérben egy képet Budapestről – a kép töltse ki az egész hátteret és legyen szürke színárnyalatos.

 

A következő 4 dia a következő elemeket tartalmazza: 

 • a helyszínek neveit (1 dia - 1 helyszín);
 • az adott helyszínen megrendezett sportág(ak) nevét;
 • a sportágról egy fényképet;
 • minden dia jobb alsó sarkában egy montázst, melynek alapja egy szürke színárnyalatos piktogram gyűjtemény az úszó sportágakkal, ezen pedig a rendezvény hivatalos logója láthatószínesben;
 • minden dia bal alsó sarkában egy saját készítésű dobogót 3 különböző szint-magassággal, az első helyezett részénél egy győzelmi szalag az 1-es sorszámmal;
 • a fényképek maximális magassága 11,5, maximális szélessége 18 cm legyen (tehát kisebb lehet) és 1 pontos képszegély szegélyezze; a fénykép animációval váljon láthatóvá;
 • a fényképek maguk legyenek hivatkozások, amelyre kattintva az adott sportágról bővebben olvashatunk;
 • minden dia alján, középen szerepeljen az aktuális dia sorszáma;
 • minden dia estén különböző, kattintásra induló áttűnéseket állíts be;
 • A helyszínek neve, a fénykép szegélye és a főcím, meg a források is ugyanolyan színűek legyenek. Ehhez illeszkedjen a megrajzolt dobogó színvilága is.

Az utolsó dia tartalmazza:

 • a felhasznált képek és információk forrását felsorolásként;
 • a felsorolásjel színe egyezzen meg a hivatkozás színével.

A dokumentum elkészítésénél minden egyéb tekintetben szabad kezet kapsz, de próbáld visszafogott stílusban, esztétikusan elkészíteni a dokumentumot.

A beküldött munkák értékelésénél azt is vizsgáljuk majd, hogy a prezentációkészítés alapvető szabályait (pl. igazítások) betartottad-e. Fontos szempont lesz az arányosság és a szépség.

A fájl neve csaladnev_keresztnev_uszo_VB legyen!

Információkat pl. a wikipedia magyar oldalain találsz, képeket keress önállóan!

Segítségül mutatunk egy lehetséges megoldásból néhány diát!

uszo 1

 

uszo 2

redflag A feladatsor innen pdf formátumban is letölthető!

Beküldési HATÁRIDŐ

A feladatok beadásának (feladásának) határideje  2016. január  8. (péntek)

Ne feledd! Csak az  Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.  címre küldött elektronikus levélben fogadunk el megoldást!

A beküldendő fájlokat zip formátumban tömörítve csatold a levélhez!

A megoldás beküldésekor a levélhez csatolj egy szöveges fájlt, ami tartalmazza a következő adatokat:

 • A neved
 • Születési évszámod
 • Lakcímed
 • Az iskolád neve és címe
 • Az informatika tanárod neve

Bármilyen kérdésed van a versennyel kapcsolatban, beleértve a technikai segítség kérését is, írd meg a verseny e-mail címére: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Várjuk a megoldásokat!

MEGJEGYZÉSEK

Az Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.  e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Ezért megtekintéséhez (a hivatkozás használatához) a böngészőben a JavaScript használatának engedélyezettnek kell lenni!

Felhívjuk a figyelmet arra, hogy 10 MiB méretnél nagyobb csatolásokat a levelező rendszer nem fogad! Ez a méret bőven elegendő a versenyfeladatokhoz. Kérjük, hogy minden küldeményt a hálózat terhelésének csökkentése érdekében zip formátumban tömörítve küldjetek.

Jó munkát!