A népszerű WordPress

(Rácsai Ákos 10.C osztályos tanuló írása a WordPress-ről és még néhány érdekes dologról.)

 

   Az elmúlt néhány évben erőteljesen átalakultak a webfejlesztéssel kapcsolatos lehetőségek. Míg korábban egy saját weblapot egy üres szövegszerkesztőben kezdtünk, ma már pár kattintással profi oldalakat hozhatunk létre különféle tartalomkezelő rendszerek (CMS) segítségével.

  Sokan itt felkaphatják a fejüket, hogy ebben nincs semmi újdonság, hiszen már a kétezres évek elején is használhattunk hasonlókat, ám azok közel nem voltak ennyire kiforrottak és felhasználóbarátok, mint a mai egyeduralkodó, a Wordpress.

  A Wordpress őse egy blogmotorként indult 2001-ben, mára viszont a legkülönfélébb funkciókat ellátja. Webshopokat, játékoldalakat, közösségi oldalakat, fórumokat és gyakorlatilag bármit létrehozhatunk a segítségével. Népszerűsége az évek során egyre nőtt, ma már az interneten lévő weblapoknak több, mint 25%-a Wordpress alapú. Ez elképesztő adat, és közel százmilliónál tart ezeknek az oldalaknak a száma. Több milliárd bejegyzés és komment született már eddig a Wordpress-nek köszönhetően. A legjobb az egészben, hogy mindez teljesen ingyenes!

  Természetesen a barkácsoló kedvű érdeklődők se csüggedjenek, hiszen kicsit belenyúlva a kódba teljesen a saját ízlésünkre szabhatunk bármit.

  A nagy népszerűségnek megvannak az előnyei és a hátrányai. Az előny, hogy sokan dolgoznak rajta, így folyamatosan fejlesztik, javítják, foltozgatják a már így is közel tökéletes rendszert. A hátránya szintén a népszerűségből adódik, hiszen ha valaki talál egy biztonsági rést, oldalak millióit tudja feltörni pillanatok alatt.

 A Wordpress nagyon biztonságos, de nem árt óvatosnak lenni. Rengeteg további beállítással és finomhangolással jelentősen megnövelhetjük oldalunk biztonságát. Minél népszerűbb egy oldal, annál többen támadják. Ha esetleg komolyabb sikereket ér el egy weblap, fel kell készülni rosszindulatú túlterheléses (DDoS) támadásokra is, ami ellen a legjobb védekezés egy CDN (Content Delivery Network) használata. Ennek segítségével elrejthetjük a valódi IP címet, ehelyett az adott CDN-ét láthatja csak a külvilág. Ezt támadhatják nyugodtan, hiszen ennek a blokkolására is alaposan fel van készítve a rendszer. Tapasztalat alapján a CloudFlare egy jó megoldás erre. Az ingyenes változat is egészen jól használható, de ha erőteljes támadásoknak van kitéve egy oldal, érdemes előfizetni az eggyel nagyobb csomagra.

  A Lovassy Gimnázium egy jelenlegi és egy már végzett informatika tagozatos tanulójával belevágtunk egy ilyen oldal készítésébe, ami Android játékokkal és alkalmazásokkal foglalkozik, ezért adtuk a kreatív Android Játékok nevet az oldalnak. Nagy szerencsére egyikünk évekkel ezelőtt leleményesen lefoglalta a nagyon jól csengő androidjatekok.com domaint, így a lehető legjobb névvel indulhattunk a versenyben.

  Néhány nap alatt el is készült az oldal ma látható, végleges változata. A kinézetet egy prémium (fizetős) sablonnak köszönhetjük, ám ezt testre kellett szabni, hogy minden tekintetben megfeleljen az igényeinknek.

A mai világban elengedhetetlen, hogy egy hasonló kezdeményezés ne legyen jelen a különféle közösségi oldalakon, így kezdésre elkészült az Android Játékok Facebook, Twitter és Google+ oldala.

  A háttérben sok fontos beállítás is történt az indulásra. A korábban említett biztonsági finomhangolás megtörtént, hogy megnehezítsük a jövőbeli rosszakaróink dolgát, majd konfiguráltunk egy caching plugint, aminek köszönhetően gyorsítótárazzuk az oldalt, így nem terheljük feleslegesen a drága erőforrásokat.

  Fontos, hogy az új Európai Uniós cookie törvény miatt (2015. október 1.), figyelmeztetnünk kell minden látogatót, hogy az oldal sütiket használ. Ez látható manapság minden oldalon, amikor először járunk ott.

  Az Android Játékok a mai kor elvárásainak megfelelően teljesen reszponzív, így mobil eszközökről és asztali gépről is kényelmesen böngészhető. Szép is lenne, ha nem így lenne egy mobil játékokkal foglalkozó honlapon! Ma a Google keresések többsége már mobil eszközről történik, ám a keresőóriás hátrasorolja azokat az oldalakat, amik nincsenek kisebb képernyőre is optimalizálva.

  Ha már a keresőknél tartunk, terveink szerint az oldalra jövő forgalmat elsősorban keresőkből, továbbá közösségi oldalakról és visszatérő látogatókból szeretnénk elérni. Ahhoz, hogy jó helyre kerüljünk a keresőben okos és megfontolt kereső-optimalizálásra van szükség. Ez egy folyamatosan változó tudomány (talán nem túlzás annak hívni), ami igen összetett és nagyon sok elemből tevődik össze. Ami két éve működött, ma már árthat, ami akkor haszontalan volt, mára nagyon jó stratégia lehet.

  Nem titkolt szándékunk a szakmai tapasztalat szerzése mellett, hogy a közeljövőben szeretnénk, ha az Android Játékok - a befektetett munkát viszonozva - pénzt termeljen nekünk. Ennek egy részét visszaforgatva javíthatunk az oldalon és új dolgokat próbálhatunk ki. A későbbiekben minden bizonnyal megtalálnak minket a hazai mobilgyártók és alkalmazás fejlesztők, hogy teszteljük az új készüléküket vagy alkalmazásukat, ami új kihívásokat fog elénk állítani és nem mellesleg remek szórakozás lesz.

  De jelenleg itt még nem tartunk. Amit most láthattok az oldalon, azok különböző tesztek játékokról, és alkalmazásokról, illetve hírek az Android világából. A nem túl távoli jövőt tekintve tervbe van véve saját játékok készítése is, hogy azokat majd a Google Play-en közzétéve mi is csatlakozzunk a magyar fejlesztők táborához - az elején természetesen csak amatőr szinten.

  Reméljük, sikerült felkeltenünk érdeklődéseteket a Wordpressel kapcsolatban, és hamarosan temérdek, jobbnál jobb oldallal fogtok előrukkolni ti is! Ha segítségre lenne szükségetek, figyelmetekbe ajánljuk a hu.wordpress.org/ nevű oldalt. Innen letölthetitek a WP-t, találtok magyar nyelvű fórumot, és segítséget is. Emellett mi is örömmel a rendelkezésetekre állunk, oldalunk Kapcsolat menüjében tudok írni nekünk.

Á&Á