Versenyfelhívás Általános iskolások számára

A Lovassy László Gimnázium informatika tanári munkaközössége pontgyűjtő versenyt hirdet az általános iskolák 8. osztályosai számára.

A verseny céljai

Sok éve tapasztaljuk, hogy a középiskolába beiratkozó diákok között rendkívül nagyok a különbségek abban, hogy korábban mit tanultak informatikából, és amit tanultak, abból milyen szintre jutottak el. Versenyünk egyik célja, hogy a feladatok megoldása során olyan területeken segítsük a résztvevők fejlődését, amelyeken a legnagyobb az említett különbség közöttük.

A másik célunk az, hogy az informatika iránt érdeklődő fiatalok számára lehetőséget adjunk olyasfajta vetélkedésre, amelyet reményeink szerint a verseny izgalma mellett az új dolgok megtanulása is érdekessé tesz.

Azt szeretnénk, hogy sokan kapcsolódjanak be a versenybe. Ezért terveink szerint a feladatok megoldásához a kitartáson és a találékonyságon kívül csak az alapvető alkalmazásokból lesz szükség némi jártasságra.

A verseny feladatai és az értékelés

Minden fordulóban a következő három témakörből adunk ki feladatokat:

  1. Gondolkodtató szöveges feladatok
  2. Programozás (mindig mellékelve a szükséges ismeretek leírását is)
  3. Alkalmazás (szövegszerkesztés, bemutató készítés, táblázatkezelés, az internet használata információgyűjtésre)

 November közepétől március közepéig összesen három fordulót tervezünk.

A feladatok beküldési határidejének lejártával közzétesszük a megoldásokat, a beküldők által elért pontszámokat, és az értékelés során szerzett tapasztalatok alapján megfogalmazott tanácsainkat.

A versenybe bármikor be lehet kapcsolódni és egyik fordulóban sem szükséges az összes feladat megoldását beküldeni. Ugyanakkor az egyes fordulókban szerzett pontszámok a verseny során összeadódnak, tehát aki már az elején bekapcsolódik és a lehető legtöbb feladatra küld megoldást, annak van a legtöbb pont összegyűjtésére esélye.

Kapcsolattartás

A verseny teljes egészében az internet közvetítésével zajlik. A tudnivalókat, a feladatokat és az eredményeket itt, az informatika tagozat honlapján tesszük közzé. A honlap címe:

http://info.lovassy.hu

A nyitó oldalról akár a főmenü Versenyek menüpontján keresztül, akár az általános iskolásoknak szóló menün keresztül elérhetők a versenyre vonatkozó információk.

Az első forduló feladatai 2015. november 10-én kerülnek fel a honlapra. Ez a dátumot tekintjük a verseny kezdetének.

redflag Az első forduló feladatai elérhetők ide kattintva!

A megoldásokat a versenyzők kizárólag elektronikus levélben, illetve a levélhez csatolt állományban küldhetik el a következő címre:

Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

További információkról is ezen a címen érdeklődhettek.

A versenyzők elismerése

Mint minden versenyen, természetesen itt is a győzteseké a dicsőség, de nem az a célunk, hogy megmondjuk, ki a legokosabb, a legügyesebb vagy ki tud legtöbbet. A cél az okosodás, az ügyesedés és a tudás gyarapítása. A versengés csak érdekesebbé teszi mindezt.

Ennek a versenynek van előzménye. A 90-es évek végétől, mintegy tíz éven keresztül szerveztünk feladatmegoldó versenyt általános iskolásoknak. Annak a versenynek kimondottan az volt a célja, hogy a Lovassy informatika tagozatának felvételi vizsgájára készítsük fel a 8. osztályosokat. Néhány éve oly módon változott meg a felvételi rendszer, hogy a versenyt az eredeti formában nem tudtuk folytatni. Az egyik változás az volt, hogy minisztériumi előírások miatt versenyeredmények alapján nem lehetett, és ma sem lehet felvételi kedvezményeket adni.

A korábban elmondottakból látható, hogy a most meghirdetett versenynek mások a céljai, de természetesen annak továbbra is örülünk, ha az informatika iránt érdeklődő diákok a Lovassy informatika tagozata iránt is érdeklődnek. Azokat, akik a versenyzők közül felvételt nyernek, igyekszünk figyelemmel kísérni a Lovassys évei alatt is.

Az utolsó fordulót követően a legtöbb pontot összegyűjtő versenyzők megkapják a Lovassytól az eredményt igazoló oklevelet és mellé egy nem nagy értékű tárgyjutalmat munkaközösségünktől.